SAMBAL BURUK

Tajuk pun dah sedap wehhhh.
Saje nak share resepi. Kaksher suka share resepi yang gerenti sedap. Yang ni kaksher dapat dari mama kaksher. Air tangan dia jangan cakap la, memang terbaik wok! So kat sini kaksher share resepi sambal buruk atau sambal hitam. Asalnya sambal ni kena letak belimbing buluh tapi mana nak cekau sekarang ni. Keluar pegi kedai pun tak so kita buat mana yang ada je la. Tak letak belimbing buluh pun dah sedap namati.



Bahan-bahan
  • Bawang merah. (Kaksher saje pakai bawang holland ni)
  • Bawang putih.
  • Ikan bilis. (Kaksher buat 3 cekup je)
  • Cili padi. (Ikut suka. Kalau nak pedas, letak je banyak)
  • Air asam jawa




Semua kena blend kasar. Jangan la hancur semua bahan tu. Karang dah jadi sambal belacan je. Kaksher guna Tupperware Blender. Memang cun je kasar-kasar tu. 


Lepas semua dah diblend, masukkan semua bahan dalam kuali, dan tumis.



Minyak banyak sebab nak tumis lama. Tapi agak-agak jugak la eh. Jangan lah sampai macam minyak nak goreng ayam.



Warna dah bertukar sikit. Kena rajin kacau.



Bagi gelap lagi warna dia



Gelap dah cantik dah. Sambil-sambil tu masukkan la perasa sesedap lidah.



Kalau rasa macam berminyak, boleh tapis macam ni. Bagi keluar segala mak nenek minyak ni. Kata DIET kan??? 
😉



TADAAAAA!! SIAP DAH SAMBAL BURUK.

Dah nama pun sambal buruk, memang buruk la rupanya. Tapi sedap sangat rasa dia. Kaksher punya sambal buruk memang pedas, sebab kaksher suka pedas. Makan pulak dengan nasi panas, perghhhhh laju je peginya. 
Kaksher izinkan sesiapa yang nak share. Lepas ni kalau ada yang dah buat, boleh share dengan kaksher eh, sedap ke tak. ðŸ˜‰

Comments

Post a Comment

Popular Posts